Het is de Vlaamse psychiater Dirk de Wachter (maart 1960) al jaren glashelder: onze samenleving mist verbinding en aanraking.
De mens waant zich ongezien en ongehoord. Dat heeft volgens De Wachter te maken met een wereld die almaar complexer is geworden. Voor kwetsbare mensen wordt het te moeilijk. Velen voelen zich daardoor niet meer betrokken. Het is daarom aan de politiek een oproep om in dialoog te blijven met de bevolking. “Zolang we kunnen spreken gaan we niet vechten”, aldus De Wachter.
Waar verloren we toch die verbinding met elkaar? Onze westerse wereld zet erg in op zelfredzaamheid en heeft “IK” als hoogste ideaal. Op zich is er niets mis met ruimte voor autonomie, als het maar niet ten koste gaat van verbondenheid. “Een goed functionerend mens is enerzijds iemand die zelvig kan zijn, en anderzijds in verbinding staat met de ander.” De mens die tijdens zijn leven voortdurend onrust ervaart zoekt naar houvast, en grijpt naar zelfhulpboeken, spiritualiteit, religie of een mix van dat alles. De Wachter: “Daar is op zich niets mis mee als je maar niet terug geworpen wordt op jezelf. Het is heel wenselijk dat bijvoorbeeld spiritualiteit uiteindelijk uitmondt in verbondenheid met de ander. Het is ook steeds gangbaarder om naar een psycholoog te gaan. Zorgzaam zijn, luisteren, tijd vrij maken voor elkaar, dat moet niet voorbehouden zijn aan hoogopgeleide mensen tegen betaling! “, aldus De Wachter.
Hoe fijn is het als er bij narigheid in je leven (dood, verlies ) je je verbonden voelt met mensen om je heen. “Wij gaan voor je zorgen”, dát vermenselijkt. We hebben nood aan verbinding, lijfelijk vastpakken.
Ik leerde vroeger op school dat de mens een sociaal wezen is. Tijdens de Coronacrisis ontstond het woord huidhonger niet voor niets. Van hoe dichtbij willen we ervaren?
Laten we elkaar wat meer omarmen!
juli 2024