Je brein en agressie

Agressie laat je brein nooit ongemoeid. Er zijn de laatste tijd talloze onderzoeken die laten zien wat er in onze hersenen gebeurt bij agressie. Ik beschrijf hieronder een voorbeeld.

Tijdens een onderzoek moesten studenten een essay schrijven over een voor hen persoonlijk en sociaal onderwerp. Vervolgens werd dit stuk beoordeeld door een medestudent die ze niet kenden. Sommige studenten kregen een positieve beoordeling, andere een negatieve met de slotzin: “Ik kan niet geloven dat een ontwikkeld persoon zo denkt. Ik hoop dat hij nog iets leert op de universiteit.” De beledigde studenten voelden zich natuurlijk gefrustreerder dan hun medestudenten met een positieve beoordeling. (En dat was precies de reden van het onderzoek.) De EEG-scans toonden aan dat de activiteit aan de linkerkant van de frontale cortex (het hersengebied aan de voorkant , de voorhoofdskwab) toenam bij degenen met de negatieve beoordeling en dat de activiteit aan de rechterkant afnam. De onderzoekers concludeerden dat de linkerkant van de voorhoofdskwab betrokken is bij de motivatie om iemand agressief te benaderen en de rechterkant bij de motivatie om je om te draaien en weg te lopen. Agressie gaat dus samen met veranderingen in je brein.

November 2023

Workshop MBTI Utrecht o.l.v. Lieneke van Waalwijk

Op zaterdag 14 oktober 2023 volgde ik met 7 andere trainingsacteurs een workshop MBTI. De bijeenkomst werd georganiseerd door de NVvT en vond plaats in ‘In de 3 Krone’ te Utrecht. De bijeenkomst werd gegeven door Lieneke van Waalwijk. Zij is een gecertificeerd MBTI coach en trainer en ze werkt al jarenlang met MBTI. De afkorting staat voor Mijers Briggers Type Indicator. Het model is gebaseerd op 16 persoonlijkheidstypes en elk type mens heeft zijn eigen verschillende persoonlijkheidskenmerken. Het geeft hiermee inzicht in de verschillende kenmerken van mensen die van invloed kunnen zijn op hun interacties met anderen. Het gaat om enkel leren en tot inzicht te komen. Het is al een oud model , gebaseerd op Carl Jung, maar wordt steeds weer aangepast en verbeterd.

We gingen het model gelijk toepassen op onszelf. Hoe werk het voor jou? Waar krijg je energie van? Hoe neem je besluiten? Er vielen kwartjes deze ochtend!

In de middag gingen we oefenen. Hoe we de opgedane kennis van MBTI kunnen inzetten in het trainingsacteren. We kregen via Lieneke nieuwe ‘volumeknoppen’ aangereikt die je harder of zachter kunt zetten tijdens de training. Ik leerde die middag de taal van MBTI zodat k sneller kan schakelen met een trainer die met dit model werkt.

Het was een plezierige dag vol zelfinzicht en nieuwe kennis!

Workshop Agressietraining september 2023

Hoe kun je agressief gedrag ombuigen? Dat was de meest voorkomende vraag van onze deelnemers. Want dat er regelmatig sprake is van agressie op de werkvloer weten we allemaal. Agressie komt voor in alle geledingen – ook in die van de medische zorg.

Openhartigheid en kritisch denken zijn belangrijke aspecten om agressie en conflictsituaties op de werkvloer te de-escaleren. Tijdens onze workshop vonden we de deelnemers al snel bereid om eigen opvattingen even te parkeren om nieuw verkregen informatie tijdens onze workshop toe te passen. Ermee te experimenteren. Dat dit een moeilijke opgave is lijkt me duidelijk omdat veel volwassenen een eigen mening hebben gevormd over hoe om te gaan met een agressief persoon of met dé oplossing komen en die vervolgens niet graag in twijfel trekt.

“Ik heb geen enkele behoefte om met iemand die tegen me staat te schreeuwen te gaan praten.”

Kritisch leren denken impliceert ook het vermogen om je in te leven in de situatie van deze agressieve persoon. Vaak begint het met frustratie. Luisteren en kijken naar deze mens is net zo belangrijk als de bereidheid eerlijke kritiek te accepteren en je eigen fouten en twijfel te erkennen. Immers als er geen vertrouwen is, dan zullen medewerkers weigeren zich te uiten over het voorval – uit angst om zelf gekwetst te worden. Wij hebben allemaal de neiging in conflictsituaties alleen ons eigen standpunt te zien – vooral wanneer de emoties hoog oplopen.

Daarom gaven we de groepen mee dat het zo belangrijk dat er openlijk in een veilige setting ruimte gegeven en gemaakt wordt voor kwesties als “hoe om te gaan we met elkaar en met (familie van) onze patiënten als de emoties hoog oplopen?” Wat zou het mooi zijn dat er tijdens deze sessies misschien vanzelf ruimte ontstaat om met elkaar situaties te bespreken en te oefenen én komt er antwoord op de vraag “hoe leer ik agressief gedrag om te buigen?”

Na afloop stelden wij (trainer en acteur) twee vragen aan onze deelnemers. Hoe heb je onze workshop ervaren en wat wil je niet meer vergeten? Hieronder enkele antwoorden:

  1. Verhelderd en constructief
  2. Veilige en open sfeer, ruimte voor eigen inbreng
  3. Leuk om praktijk en theorie te koppelen
  4. Een leerzame les, goede tips en tricks gekregen
  5. Goed gekeken naar jullie lichaamstaal. Goed en ook boeiend om zo over agressie te praten
  6. Heel jammer dat het zo kort was. (Inderdaad!)

“Gewoon” heel goed!

“Wil je jezelf uitdagen en ontwikkelen? Kies dan voor een praktische training van XL-10. Open trainingen, maatwerktrainingen, Coaching, Assessment, E-learning, Persoonlijke aandacht, gekwalificeerde trainers, 10.000+ tevreden deelnemers.”

Ik lees verder:

“Bij XL-10 werken we samen aan succes. Niet alleen van onze klanten maar ook van onszelf. We dagen elkaar uit en juichen ontwikkeling en groei aan. Wil je onderdeel zijn van een werkomgeving waarin leren voorop staat?” Nou zeker weten! Dat wil ik wel. Mezelf aanbieden dan. Als trainingsactrice.

Een telefoonnummer was gauw gevonden. En een (fysiek) gesprek was vlot gepland. Link van mijn website en CV verzonden.

Het kennismakingsgesprek vond onlangs plaats in het opleidingscentrum XL-10 aan de Welbergsweg 92 te Hengelo. Prachtig gebouw. Een zeer hartelijk welkom viel mij ten deel door Ilse Schaepers, Adviseur Binnendienst. Vervolgens had ik een goed en aangenaam gesprek met een bevlogen ondernemer Luc Weghorst . Adviseur en Trainer. Bij thuiskomst zat er in mijn mailbox het verzoek, “indien gewenst en akkoord”, de Overeenkomst te tekenen.

Mijn eerste opdrachten voor dit team voer ik binnenkort uit.

Ik word helemaal enthousiast van dit team! Ilse en Luc bedankt! Wat een uitdaging!

Riet Harteveld trainingen

Bij vrijwel al mijn trainingen maak ik graag gebruik van de inzet van een trainingsacteur. Niets is fijner en effectiever voor de deelnemer om de theorie meteen te toetsen aan de praktijk. En wel in een zo waarheidsgetrouwe setting. Geen toneelstukjes of zelfbedachte cases, wel situaties waar de deelnemers dagelijks mee te maken krijgen. Die ruimte geven voor zelfreflectie en een hoog leergehalte hebben. En dat kan alleen maar als de deelnemer zich veilig en vertrouwd voelt in de groep, bij de trainer en vooral bij de trainingsacteur.

Een trainingsacteur die zich moeiteloos kan verplaatsen in welke situatie dan ook, die een schat aan mensenkennis meebrengt, een enorme rugzak met ervaring, empathisch, spontaan en een gezonde dosis humor heeft. Die de deelnemer in zijn/haar waarde laat. Kortom een feest om mee te werken.

En zo’n trainingsacteur is Pauline Kuipers! Ik wens alle trainers en deelnemers Pauline Kuipers toe!

Riet Harteveld/Harteveld trainingen.

NEMO Amsterdam

In januari 2023 ging Pauline 4 avonden als trainingsacteur aan de slag bij NEMO Science Museum te Amsterdam. De deelnemers waren medewerkers van deze organisatie. Zij kregen een training in Weerbaarheid/Agressie. Pauline je hebt hele mooie dingen laten zien: je natuurlijke spel, het goed en snel kunnen schakelen in en uit de rol en de natuurlijke en aangename wijze waarop je contact maakt met de deelnemers. Christian Dol, Ludiek Trainingen

Kinderallergologie Symposium Maarssen 14 april 2023

Ik geef regelmatig trainingen in arts-patiënt communicatie. Uitdaging: niet te veel praten over hoe het zou moeten, maar kijken hoe we het als dokters daadwerkelijk doen. Door het gezamenlijk bekijken van opnames uit de spreekkamer of oefenen met rollenspelen. Goede trainingsacteurs zijn dan goud waard, en tijdens mijn laatste workshops heeft Pauline dat weer bewezen. Met haar prachtige acteerwerk worden deelnemers de fictieve spreekkamer ingezogen, en vergeten bijna dat ze een training volgen. De eerlijke feedback die daarna volgt is helder en leerzaam. De workshops die ik gaf werden daardoor een succes. Pauline bedankt! Ted Klok Kinderallergoloog, Deventer Ziekenhuis

Als Trainingsacteur op een symposium

Op vrijdag 14 april 2023 werd het 8ste Kinderallergologie Symposium gehouden bij In Style te Maarssen door de NVK. (Nederlandse Vereniging van Kindergeneeskunde.) “Ben ik allergisch dan..? Uitdagingen uit het leven van een allergische puber. “ Professor dr. Manon Hillegers, kinderpsychiater, Erasmus (MC Sophia Kinderziekenhuis) hield een lezing over het Puberbrein.  Prof. dr. Graham Roberts kwam voor deze dag speciaal uit Southampton voor zijn visie op Pediatric allergy: transition into the adulthood en schrijver en spreker Kluun sloot deze dag af met zijn humoristische lezing naar aanleiding van zijn boek “Help, ik heb een puber!” Tijdens deze dag waren er 4 workshoprondes. De heer T. Klok, Kinderallergoloog van het Deventer Ziekenhuis, gaf de workshop : “Een dwarse tiener in de spreekkamer” waarbij ik als trainingsacteur  twee casuïstieken speelde,  samen met de 17-jarige Jochem. De betuttelende moeder (Jochem, je moet even je jas uit doen het is hier veel te warm!) en een zeer bezorgde moeder waarbij tijdens het rollenspel ook tranen vloeiden. De Nederlandse kinderartsen omringen de tieners met uiterste zorg en grote betrokkenheid! Deelnemers kwamen deze dag door onze workshop tot een verbazingwekkend inzicht: wat een empathie vraagt deze houding van de behandelend arts als het gaat om de juiste afstemming te vinden in de communicatie.  Ik kijk terug op waardevolle samenwerking met een arts en een tiener. Nee,  geen puber a.u.b.