Boosheid zet aan tot actie. Mensen worden gemakkelijker boos als ze het gevoel hebben dat ze nog iets kunnen veranderen aan de situatie of dat er nog iets te winnen valt.
Woede op de werkvloer is alleen nuttig voor mensen in machtige posities. Je baas een snauw geven werkt juist averechts. De culturele context maakt ook uit. In Nederland vinden we het normaal dat iemand af en toe boos wordt in het openbaar. Maar in bijvoorbeeld Japan zou het onacceptabel zijn om boos te worden in het openbaar. Daar is de sociale harmonie ( de ‘wij-cultuur’) belangrijker dan de gevoelens van het individu (de ‘ik-cultuur’).
Helpt het om jezelf eerst even goed kwaad te maken om vervolgens geconcentreerd de belastingaangifte te gaan doen of je rotzooi in je huis op te ruimen? Volgens Gerben van Kleef, hoogleraar sociale psychologie aan de Universiteit van Amsterdam, zou dat best wel kunnen. Maar er is natuurlijk ook een andere oplossing. Blijdschap! Deze emotie zet óók aan tot actie maar vanuit een positief gevoel. Om die vervelende taak gedaan te krijgen kan het helpen om je lievelingsmuziek aan te zetten. lekker hard! Maak een dans op een driekwartsmaat door je kamer!
Toch een gezelliger idee bij de start van 2024!