“Geduld!”

We beleven allemaal momenten in ons leven waarop we struikelen. Gelukkig kunnen we ook opnieuw beginnen in een volgende moment. Daarvoor heb je geduld nodig. Deze eigenschap leert je om goede maatjes met jezelf te worden. Ongeduld brengt nooit een rustige en eenvoudige tevredenheid. Het leidt altijd weg van waar je bent. Op het moment dat je jezelf frustreert of je ergert aan anderen word je uitgenodigd om je weerstand te laten varen. Makkelijker geschreven dan gedaan natuurlijk.

Adelheid Roosen heeft gaandeweg haar leven ontdekt hoe heerlijk het is om zachtmoedig te zijn. “Je moet je zachtmoedigheid oprekken omdat het jezelf rijk maakt. Het is toch dijenkletsend geestig hoe mensen in de kramp schieten en zich knauwend en snauwend van de ander verwijderen?” Maar niets menselijks is haar ook vreemd want ook zij betrapt zichzelf erop als ze met haar “assertieve zelf” tekeergaat. Adelheid: “Jammer, stom en niet nodig.”

Ik heb van Carol geleerd dat het vooral gaat om zachtmoedigheid in combinatie met vastberadenheid. Ook daar is geduld voor nodig.