Voor iedereen een moment om te schitteren


Ik geef ieder mens graag een VIP behandeling. Dit houdt in: Verbinding, Interactie en ik maak het graag zo Persoonlijk mogelijk. Ik vind het belangrijk dat ieder mens zich gehoord voelt en gezien weet. Ik heb het talent én de bagage om daar werk van te maken. Resultaat is dat mensen zelfvertrouwen krijgen en meer impact kunnen maken, erkenning krijgen, gezien worden. Niet wat je doet telt, maar hoe.

Geboden: kunde en ervaring

Trainingsacteur: Bevoegde en zeer gemotiveerde senior docent drama en sociale vaardigheden, met ruime ervaring in diverse sectoren. In 2022 besloot ik om mij te specialiseren tot trainingsacteur en in 2023 vervolg ik mijn loopbaan als zelfstandig ondernemend trainingsacteur / co-trainer.
In de rollenspellen neem ik mijn vakkennis als docent en coach mee. Met mijn lange loopbaan in het onderwijs, mijn kennis van creatieve werkvormen en van diverse theoriemodellen, ben ik van toegevoegde waarde in de training.

Vakdocent Theater/drama: ik beschik over ruime praktijkervaring, werkend met jonge mensen en volwassenen als drama docent. Hierbij toegepaste vaardigheden zijn onder meer interviewtechnieken, probleemoplossend coachen, groepsdynamica en omgaan met verschillen.

Performer: als bedenker en uitvoerder van succesvolle cabaretvoorstellingen breng ik een ongedwongen, laagdrempelige omgang met uiteenlopende doelgroepen in de praktijk.

In mijn functie als docent drama heb ik veel ervaring met het leren presenteren. Zo heb ik de afgelopen jaren gewerkt met studenten van de opleiding MediaRedactie. Ik leer deze jonge mensen hoe ze bij presentaties de aandacht vast kunnen houden. Hoe belangrijk lichaamstaal is. Hoe ze vriendelijk kunnen over komen. En wat humor doet! Maar ook wat het belang is van een mooie en rustige stem en hoe ze kunnen leren improviseren.

Over mij
Als jong meisje was ik al bovengemiddeld geïnteresseerd in alles wat te maken had met “voordrachtskunst”. Ik speelde graag toneel, verzon verhaaltjes en vermaakte met mijn zang , verkleedpartijen en gekke rolletjes de tantes en ooms op familiefeestjes. Ik was enthousiast lid van het kinderkoor, zong als tiener in een jongerenkoor en als adolescent in een close harmony groep. Als 19 jarige was ik tevens lid van een dameskoor vanwege de mystiek van de Gregoriaanse gezangen en ‘de uitvoeringen’ bij rouw- en trouwdiensten in de kerk. Die plechtigheden. Ik kon er niet genoeg van krijgen. Dat gold ook voor regie en toneel. Ik regisseerde toentertijd een groep tieners bij een reeks van “Revueavonden”, de dansmariekes bij het Carnaval en stond regelmatig zelf op de planken bij het amateurtoneel. Wat een plezier!

Ik ben opgegroeid in een groot (katholiek) gezin in Ootmarsum. Na de middelbare school koos ik voor de Pedagogische Academie. Juf worden dát leek mij wel wat. Tijdens het tweede studie jaar van deze opleiding ontdekte ik dat voor alles waarin ik zo buitengewoon veel interesse had ook een opleiding bestond! Ik ben echter opgevoed met de norm “waar je aan begint dat maak je af” en zo ronde ik een jaar later de opleiding voor “Volledig bevoegd Onderwijzeres” met succes af.

Maar het bleef kriebelen. En, inmiddels 25, pakte ik een nieuwe studie op. Naast mijn betaalde baan in het onderwijs studeerde ik meer dan 20 uur per week voor mijn voor 1ste graad Docent Drama aan de ‘Hogeschool voor de Kunsten’ te Kampen. Deze opleiding heeft me gebracht wat ik graag wilde worden: dramadocent en regisseur! En 40 jaren lang heb ik met veel enthousiasme mijn liefde voor dit prachtige vak kunnen delen met leerlingen en (vak)collega’s. Alle aspecten van het theater, de kunst van het vertellen, het spel, de verbinding met medespelers en het publiek, de groepsdynamiek, de presentaties, de in- en beleving , de vormgeving, de lichaamstaal, het stemgebruik en …..mijn liefde voor de muziek!

In 2001 ben ik, naast mijn betaalde baan als dramadocent, samen met een collega zangeres én tevens buurvrouw gaan optreden. We ontdekten dat onze stemmen (lage en hoge alt) op een bijzondere manier bij elkaar pasten én , niet onbelangrijk, we hadden lef! We zijn nooit meer gestopt…. In die ruim twintig jaren hebben we , door gewoon te dóen, enorm veel geleerd op het gebied van presenteren en entertainment. Met optredens door het hele land. En nog altijd met veel plezier. Dat stralen we uit! Ik ben iemand die graag in de belangstelling staat maar niet voor mezelf! Ik houd ervan om de ander in het zonnetje te zetten.

In september 2022 zag ik ‘iets’ voorbij komen dat mijn aandacht trok: het vak van Trainingsacteur! Uit een boekje of een powerpoint presentatie leren de meeste mensen niet écht hoe je moet handelen. Je moet het ervaren en daarom koos ik voor deze opleiding. Een logische stap maar dan als ZZP’er.
Als trainingsacteur word ik binnen diverse leersituaties en voor allerlei verschillende doeleinden ingezet. Meestal met het doel om de gesprekspartner of ’tegenspeler’ te ondersteunen in zijn of haar ontwikkeling. Voorbeelden daarvan zijn : trainingen in sociale vaardigheden , in gesprektechnieken , in weerbaarheidstrainingen en in medische noodsituaties. Onlangs was ik als trainingsacteur bij NEMO Science Museum Amsterdam. Ik dacht : “Waarom moeten we dáár nu komen?” Maar ook bezoekers kunnen voor de medewerkers ingewikkeld gedrag vertonen.

Ik ben erg blij met mijn werk als tainingsacteur. Ik kom bij vele bedrijven en instellingen en dat kijkje in de keuken waar je anders niet mag komen, is heel bijzonder. Dat geldt ook voor onze muzikale optredens. Reizen door het hele land en de diversiteit van mijn werk vind ik het allerleukste!